Okunurluk

Eylül sonundan itibaren Açık RSS feedleri çalışmıyor. Buradaki hiçbir feed'in çalışmaması az sayıdaki takipçinin canını sıktı muhakkak. Hepimiz, haberlere ve yazılara daha hızlı ulaşabilmek için yeni yollar bulmak zorunda kaldık. Bu araştırmalarım esnasında, daha önce yeterince önem vermediğim bir şeyi yeniden keşfettim: Bazı RSS okuyucuların (News Blur ve Inoreader) "okunurluk" (readability mode) özelliği var. Bu özelliği kullanarak haber linkine tıklamadan haberi RSS okuyucunun içinde açabiliyorsunuz.

Açık RSS, haber sitelerinin kötü kaliteli RSS feed'lerine alternatif olarak ortaya çıkmıştı. Bir köşe yazısının tamamı RSS okuyucunuza geliyordu. "Okunurluk" özelliği sayesinde buna yakın bir etki elde etmek mümkün. Yazının tamamı RSS okuyucunuza gelmiyor, ama bir klavye kısa yolu kullanarak haberi (ya da yazıyı) RSS okuyucunun içinde yükleyebiliyorsunuz. Böylece ayrı bir sekme açmanıza, haber sitesinin reklamlarıyla ve can sıkıcı diğer ıvır zıvırla uğraşmanıza gerek kalmıyor. İşin güzel yanı, haber sitelerinin sunduğu o uyduruk RSS'ler bir anda Açık RSS'teki feed'lerin kalitesine kavuşuyor. Henüz denemediyseniz RSS okuyucunuzun bu özelliğini denemenizi öneririm (gördüğüm kadarıyla Feedly'de bu özellik yok).

Burada kaç kişiyiz, bilmiyorum, ama belki bu özelliği göz önünde bulundurarak Açık RSS'in içeriğini de yenileme, güncelleme seçeneğimiz olur. Meselâ, kütüphanedeki bazı feedleri, "okunurluk"u destekleyen RSS okuyucular için yeniden düzenledim (ilk üç gazete):


Bu feed'leri yüklediğinizde yalnızca yazı başlıkları ve linkler görünecek, fakat "okunurluk" modunu açtığınızda yazının tamamı RSS okuyucunuzun içinde açılacak.

Ne dersiniz, sizce yararlı olur mu böyle bir çaba?

"Okunurluk" moduna nasıl geçilir?

News Blur'da, haberi açtıktan sonra klavyenin sağ ok tuşuna basarak ya da alttaki düğmelerden üstünde "Text" yazana tıklayarak "okunurluk" modunu açabilirsiniz. (Kapatmak için sol oka ya da alttaki "Feed" yazılı düğmeye basmalısınız.)

Inoreader'da, haberi açtıktan sonra klavyenizdeki w tuşuna basarak "okunurluk" modunu aktifleştirebilirsiniz. (Kapatmak için w'ya tekrar basmanız yeterli.)

Feedly'de, bildiğim kadarıyla bu özellik yok. Diğer okuyucular için yorum bırakabilirsiniz.

3 yorum:

  1. feedly bağımlılık yaptı başka bir rss kullanmayı düşünmüyorum açıkcası.

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle inoreader kullanıcısıyım ve okunurluk özelliğini sık sık kullanıyorum. Bu özellik feedly'de bedava olarak yok, feedly premium/pro'da var. Eğer elinizde rss desteklemeyen bir site varsa ve bu sitede takip etmek istediğiniz başlıklar link olarak yer alıyorsa https://www.kimonolabs.com/ ile kolayca rss'ini oluşturabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz rss'in sadece başlık ve linki oluyor, içeriği olmuyor. İçeriğini de rss okuyucunuzun okunurluk özelliği ile çekiyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. Kimonolabs ile yaptığım zaytung feed'leri:
    Zaytung Haber: https://www.kimonolabs.com/api/rss/e40qowku?apikey=FKE422i5ZX5ZAPijZMjeb3ATXx6zStOJ
    Zaytung Son Dakika: https://www.kimonolabs.com/api/rss/c8qdbncu?apikey=FKE422i5ZX5ZAPijZMjeb3ATXx6zStOJ
    Zaytung Sinema: https://www.kimonolabs.com/api/rss/a3fghngu?apikey=FKE422i5ZX5ZAPijZMjeb3ATXx6zStOJ
    Zaytung Blog: https://www.kimonolabs.com/api/rss/56ldsr3c?apikey=FKE422i5ZX5ZAPijZMjeb3ATXx6zStOJ

    YanıtlaSil

RSS Kaynakları:
Yeni Eklenen Feed'ler
Bloga yapılan yorumlar
Açık RSS bir Alet Kutusu projesidir.