Açık RSS Projesinin Amacı

Proje

RSS bütün dünyada haber ve yorumlara ulaşmanın en popüler yolu. Dünya ölçeğinde yayın yapıp da RSS teknolojisine gereken önemi/ değeri vermeyen bir tek ciddi yayın organına rastlamak mümkün değil. Ne yazık ki bunları Türkçe içerik için söyleyemiyoruz. Günlük gazetelerimizin çoğu doğru düzgün RSS hizmeti vermiyor. Çoğu zaman haber ve yorumların yalnızca başlıkları yayımlanıyor. RSS okuyucunuza düşen bir köşe yazısının hangi yazar tarafından yazıldığını anlamak bile mümkün olmuyor. Sonuçta yine teker teker gazete web sayfalarına gidip ilginizi çeken şeyleri ayıklamanız gerekiyor. Zamanına biraz değer veren birisi için bu önemli bir külfet. Bu nedenle, günlük gazetelerden başlayarak haber siteleri ve olası diğer kaynaklar için "doğru düzgün" bir RSS feed oluşturma hedefiyle yola çıktık. Bu hedefe ulaşmak için de bazı kriterler belirledik. Doğru düzgün RSS'in ne olduğunu kendimize göre tanımladık.

Doğru düzgün feed nedir?

  • Köşe yazıları ve yazarı belli yorumlar için:
    1. Feed'in başlığı yazarın adından ve yazının başlığından oluşmalıdır. Örnek: Abbas Yolcu - Nerelere gidem?
    2. Feed'in açıklama bölümü yazının tamamını içermelidir. (Böylelikle kullanıcının köşe yazılarını eposta okur gibi okuması sağlanacak, kullanıcı gazetenin/ derginin web sayfasına gitmek zorunda kalmayacaktır.)
    3. Feed linki yazının sayfasına bağlanmalı, kullanıcının yazıyı kolaylıkla paylaşabilmesi sağlanmalıdır. (FriendFeed, Google Reader gibi hizmetlerin daha kolay kullanılabilmesi için...)
  • Haberler için:
    1. Feed'in başlığı haberin başlığından oluşmalıdır.
    2. Feed'in açıklama bölümü haberin özetini ya da ilk birkaç cümlesini içermelidir.
    3. Feed linki haber sayfasına bağlanmalıdır.
Açık RSS'e katkıda bulunmak isterseniz belki şu listeye bir göz atmak istersiniz.
RSS Kaynakları:
Yeni Eklenen Feed'ler
Bloga yapılan yorumlar
Açık RSS bir Alet Kutusu projesidir.